Geld besparen op uw energielabel

Deel dit via:

Hoe krijg ik na 1 januari 2021 een energielabel voor mijn woning of utiliteitsgebouw?

Het energielabel gaat veranderen. De grootste verandering is voor het energielabel voor woningen. Vanaf 1 januari 2021 maakt u hiervoor een afspraak met een energie-adviseur. Deze komt bij u thuis langs.

Uitgebreid energielabel vervangt vereenvoudigd energielabel (VEL)
Tot 1 januari geldt het vereenvoudigd energielabel (VEL). Een woningeigenaar geeft online een aantal woningkenmerken door. Een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand. Waarna de Rijksoverheid het label vaststelt.
Een nieuw meer uitgebreid energielabel gaat dit  (VEL) label vervangen.

Energielabel aanvragen vanaf 1 januari 2021
Vanaf 1 januari maakt een woning-eigenaar een afspraak met een vakbekwaam energie-adviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt de kenmerken op van de woning. Bijvoorbeeld: de afmetingen; de aanwezige isolatie (zoals van het dak en de muren); de aanwezige installaties (zoals c.v. ketel en bijv. zonnepanelen).
Op basis hiervan berekent de energie-adviseur hoeveel energie er nodig is voor: verwarming, warm water, ventilatie, koeling van de woning.
Zo wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en is het mogelijk om verbeteringen aan te bieden. De aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan.

Kosten nieuw energielabel
De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren, waaronder: type woning, beschikbare documenten over de woning, de tijd die de energie-adviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen.
De kosten voor een nieuw label komen straks naar verwachting bij eengezinswoning uit op gemiddeld € 190,-. Bij appartementen gemiddeld € 100,-.
Uiteindelijk bepaalt uw energie-adviseur de prijs van een label. De gemiddelde prijs wordt na 1 januari  2021 duidelijk.

Heeft u al een geregistreerd label ? Deze blijft nog gewoon 10 jaar geldig na datum afgifte.